Обама за първи път се обяви в полза на гей браковете
Обама за първи път се обяви в полза на гей браковете / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама за първи път се обяви в полза на гей браковете в интервю за телевизия Ей Би Си, съобщи Ройтерс. Това е голяма промяна в неговата позиция по въпроса, която вероятно ще се хареса на неговия политически електорат и ще раздразни консерваторите, отбелязва агенцията.

"За мен е важно да продължа и да заявя, че според мен двойките от един и същи пол трябва да имат възможността да сключват брак", каза Обама, цитиран от БТА.

Три дни по-рано вицепрезидентът Джо Байдън също в телевизионно интервю каза, че гей браковете не го притесняват.

Обама заявява за първи път открито позицията си по този въпрос, който разединява американците. Натискът върху президента да разясни вижданията си се увеличи, след като Байдън и други членове на правителството се обявиха в полза на еднополовите бракове.

Ей Би Си уточни, че Обама е изразил лично мнение и че все още подкрепя становището, че държавите са тези, които трябва да вземат решенията в тази област.

Организации, които се застъпват за правата на хомосексуалистите, приветстваха изявлението на Обама като "историческо", и изтъкнаха, че изразената от него подкрепа е "поредна огромна стъпка към осъществяването на обещаното в страната равенство".

Президентът подчерта в интервюто, че първата дама Мишел споделя неговото мнение. Той добави, че влияние върху позицията му са изиграли и дъщерите му Малия и Саша, които имат приятелчета, чиито родители са с еднополови бракове.