Въвеждат билетни такси за спектакъла на Аладжа манастир
Въвеждат билетни такси за спектакъла на Аладжа манастир / netinfo

Близо 250 хиляди лева приходи годишно носи Аладжа манастир от  входни такси  на Варненския исторически музей. На днешното заседание на общинската комисия по вероизповедания, култура и медии беше направено предложение тази сума да се увеличи чрез поставянето на задължителни билетни такси за презентирания на 15 август аудио-визуален спектакъл „Легенди за Аладжа манастир”.

Представлението ще бъде част от атракциите, които предлага културно-историческият обект. Цените, чието приемане ще се гласува на сесия на Общинския съвет, ще са 10 лв. за групи, 12 за индивидуално посещение и 5 лева за деца. 60 представления ще се играят всеки сезон. Разходите за тях ще възлизат на около 20 000 лева, а чистата печалба ще е 52 000. За популяризирането на представлението се предвижда поставянето на 4 големи билборда, изготвянето на дипляни и евентулано заснемане на рекламен филм, за чието реализиране ще са необходими близо 48 хиляди лева. Заради спектакъла Аладжа манастир за първи път беше посетен от български културен министър в лицето на Вежди Рашидов.

На провелата се днес комисия бе поставен и проблемът, свързан с материалната база на природонаучния музей. След пожара, които засегна сградата, разположена в морската градина, музеят се нуждае от помощ по ремонта. Освен сумата от 13 500 лева, която трябва да бъде изплатена от застрахователите след необходимото решение от общинския съвет, ще са необходими още около 30 000 лева за възстановяването на цялостните щети. Комисията предложи да се пусне молба до общината, за да бъде осигурена нужната сума. В ремонтираната сграда ще се помещават кабинетите на научни работници от Природонаучния музей.