/ БТА
"В ямболската областна болница е образувана вътрешна проверка за смъртта на 18-годишна родилка от Стралджа", съобщи пред журналисти директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов.

По думите му, бременната в осмия месец е приета в болницата в безсъзнание преди два дни. Извършени са незабавни реанимационни действия от дежурния екип в родилното отделение. Въпреки усилията на лекарите, жената е починала 20 минути по-късно.

Родилката е транспортирана до лечебното заведение от екип на Центъра за спешна медицинска помощ. Преди това е прегледана в дома й, но е била в задоволително състояние.

18-годишна родилка почина в болницата в Ямбол

Направена е манипулация с медикаменти, но състоянието на жената не се подобрило. При второто посещение на спешните медици е откарана в болницата.

"Няма отказано повикване или забавяне, въпреки огромната натовареност на екипите покрай COVID-19. Действията на колегите са били адекватни", каза началникът на филиала на ЦСМП-Ямбол д-р Атанас Парушев.

Направена е аутопсия, която е потвърдила първоначалната диагноза - прееклампсия. "Това е тежко усложнение вследствие на бременността. За съжаление, жената не е била проследявана изобщо от акушер-гинеколог", заяви директорът на болницата Диманов.

Назначената по случая лекарска комисия не е установила пропуски. Очакват се резултатите и от проверката в Спешната помощ.
БТА