/ Община Ямбол
От 23 до 25 септември Ямбол отново ще се потопи в историята с деветия Международен панаир на туристическите забавления и анимации - 2022, организиран от Общината и Регионален исторически музей.

Община Ямбол

В трите дни зрителите ще имат възможността да видят изложба, футуристично светлинно шоу, исторически възстановки на групи от страната и чужбина, детски работилници, гладиаторски битки, театър на сандъче, ревю-спектакъл, игра с публиката и театър на сенките.

В рамките на панаира ще се проведе и Международното туристическо изложение „Кабиле 2022“. Събитията са част от инициативата Европейски дни на наследството.
Официалното откриване ще състои в 19:00 часа с изложбата „От степите към Балканите проучване на надгробни могили в област Ямбол” в Културно-информационен център „Безистен”.

Започна тестването на трите плаващи фонтана в Ямбол (ВИДЕО)

Експозицията е реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите......Ямната култура в Тракия”, финансиран от Националния научен център - Краков, Полша. Проектът е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Изложбата представя резултатите от съвместните българо-полски археологически проучвания на надгробни могили по средното и долно течение на р. Тунджа. При реализацията на проекта в периода 2018-2021 г. са проучени 5 надгробни могили от ранната бронзова епоха, тракийската и римската епохи в землищата на селата Дражево, Зимница, Маломирово и Могила.

Куратори на изложбата „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол” са д-р Тодор Вълчев и доц. д-р Пьотр Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.

Събитието е част от официалната програма по откриването на 9-ия Международен панаир на туристическите забавления и анимации. Изложбата ще гостува в Културно-информационен център „Безистен” до края на месец октомври. По време на откриването на експозицията ще бъде представен и едноименният  каталог.

След това в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне светлинният спектакъл „Квазар“ на специалния гост на панаира - трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу“. Неговото действие се осъществява във време, в което жителите на Земята и извънземните искат да изследват нови територии.

Община Ямбол

Историята ще бъде пресъздадена с най-новите светлинни реквизити. В събота и неделя, 24 и 25 септември, естествен декор за панаира ще бъде Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

В двата дни зрителите ще станат съпричастни на живота на хората през Античността и Средновековието. За това ще допринесат реенактори от България и Сърбия. Публиката ще види не само вихрени битки, но ще се запознаят и с мирното ежедневие на нашите предци.

Организаторите са помислили и за хората, които не разполагат с лични автомобили. Разписанието на автобусните линии в двата почивни дни, които ще се движат по маршрут Ямбол- с. Кабиле - АР „Тракийски и античен град Кабиле" - село Хаджидимитрово и в обратната посока, ще потеглят от автогарата в Ямбол в 8:30 часа, 12:30 часа, 18:05 часа и в 19:40 часа, а от село Хаджидимитрово - в 9:00 часа, 13:00 часа, 18:35 часа и в 20:10 часа.

Цялата програма на панаира може да видите ТУК.