Ямбол отбеляза 114 г. от обявяването на мезависимостта на България с военен ритуал, две документални изложби и велопоход.

Тържествената церемония се състоя на централния площад в града. В нея участваха представителни роти от три военни формирования на гарнизон Ямбол – Авиобаза „Безмер“, 42-ри Механизиран батальон и 20-и Самоходен артилерийски дивизион. Благодарствен молебен отслужиха свещеници от ямболските храмове – отец Янко и отец Стоян.

БТА

„Обявяването на независимостта на България преди 114 години е блестящ ход на българските дипломати. Нарасналото национално самочувствие позволи на нашите предци да изградят силна държава и да погледнат към своите братя от Тракия и Македония, останали извън пределите на България. Нека всеки ден си спомняме за действията на нашите предци и да се учим от тях. Нека не допускаме външна намеса в нашата държава“, обърна се към присъстващите на площада кметът Валентин Ревански.

БТА

Пред сградите на Безистена и Общината ямболци имаха възможност да разгледат две гостуващи изложби с материали от фондовете на Централен държавен архив при Държавна агенция „Архиви“. Те са озаглавени „Българската независимост“ и „Епохата на Фердинанд І“. Първата експозиция ще остане в Ямбол само за 22 септември, а втората – до 1 октомври в Безистена.

БТА

От централния площад в 11:00 часа потегли и велопохода „Независимост“, в който се включиха над 150 колоездачи.

БТА

Тяхната финална спирка ще е Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ край Ямбол.

БТА

По случай празника през целия ден е обявен свободен вход в Културно-информационния център с интерактивен музей „Безистен“ и Музея на бойната слава, който е единственият общински военен музей в страната.

БТА

БТА