/ iStock/Getty Images
Тазгодишните кукерски празници в Ямболска област ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, съобщи на брифинг за журналисти областният управител Димитър Иванов след заседание на Областния медицински съвет по този въпрос.

Във всяко населено място ще може да дефилира по една кукерска група на открито, без възможност маскираните да влизат в дворовете и къщите на стопаните и без провеждане на традиционния карнавал и други масови прояви, довеждащи до струпването на хора. Други условия са да не се срещат кукерски групи от различни населени места на открити и закрити обществени места и да не се допускат участници със симптоми на грипни заболявания. След завършването на празника отпадъците да се съберат и обезопасят по подходящ начин, а при необходимост да се извърши дезинфекция на улици и площади.

По отношение на Международния маскараден фестивал "Кукерландия", който се провежда всяка година през последната седмица на февруари в Ямбол, Областният медицински съвет ще прецени реда на провеждането му в началото на месеца. Съпътстващите прояви по време на фестивала като фотоизложби, конкурси на детски рисунки и кукерски маски и други ще се състоят при строго спазване на противоепидемичните мерки, каза директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.
БТА