Има опасност от въвеждане на воден режим в населени места в четири от петте общини в област Ямбол - Елхово, Тунджа, Стралджа и Болярово.

Причината е необчайно дългото засушаване през последните две години и критично намалял дебит на кладенците. Това каза управителят на ВиК дружеството инж. Цветан Съйков.

Увеличават се часовете без вода в Ловеч, въвежда се режим и в Тетевен

Според него ситуацията е безпрецедентна. "Няма достатъчно вода, която да изчерпим от кладенците и да я подадем към напорните водопроводи и оттам към населените места. Нивата на кладенците намаляват чувствително.

Пуснали сме всички помпи, които би трябвало да стоят в резерв", посочи Съйков. По думите му сушата е причина и за друг сериозен проблем - големият брой аварии: "Земните пластове се свиват, това с което се хвалим нашата област - плодородният чернозем, има един недостатък, че при суша се свива, и размества етернит, полиетилен, стомана и авариите са много".

Засега проблеми с водоподаването няма единствено в Ямбол, тъй като е изграден нов довеждащ водопровод от вододайна зона "Кабиле" към вододайна зона "Ормана", който компенсира липсата на вода във вододайна зона "Ормана", каза управителят на ВиК.
Мира Безус, БТА