Участници във фестивала
Участници във фестивала / Община Видин
За втора година фестивалът „Нашенци у старо време” събра във видинското село Покрайна много участници и гости. Той се организира от местното читалище „Просвета-1927”, с подкрепата на всички жители на Покрайна. Идеята на „Нашенци у старо време” е да покаже характерни занаяти, запазени и до днес, народни носии на повече от век, обичаи, типични местни ястия и др., а неговите организатори имат амбицията той да се превърне в една хубава традиция. Във фестивала се включиха самодейци от редица читалища в Община Видин, занаятчии, дърводелци. Специални гости бяха представителите на Народно читалище „Славчо Темкин-1911” от село Драговищица, Община Кюстендил.

Местните ястия
Община Видин


Секретарят на Община Видин Иванела Андреева приветства присъстващите и поднесе на председателя на читалището Адриана Асенова поздравителен адрес от името на кмета Огнян Ценков. „Община Видин напълно подкрепя идеята за провеждането на такъв фестивал, който показва различни обичаи, характерни за начина на живот и бита на населението в миналото. Това е правилният път да съхраним родовите си корени и запазим знанието за нашите предшественици и за постигнатото от тях. Пожелавам на Вас и на хората от село Покрайна винаги да обединявате усилия в осъществяването на такива хубави събития и да посрещате все повече гости отблизо и далеч. Надграждайте с любов завещаното от вашите деди и прадеди и предавайте на децата и младите хора уважението към богатото фолклорно и културно наследство. Бъдете здрави и все така всеотдайни и сърцати!” – пише в адреса.

Участници във фестивала
Община Видин


Поздравление към организаторите и гостите поднесе и кметът на село Покрайна Валентин Маринов. Старт на второто издание на фестивала даде Адриана Асенова, която пожела на всички от името на читалищното настоятелство и от свое име неповторимо преживяване.