Задържаха 14 нелегални емигранти на ГКПП - Видин
Задържаха 14 нелегални емигранти на ГКПП - Видин / Снимка: Дарик -архив

14 нелегални емигранти  разкриха вчера при опит да напуснат страната, укрити в ТИР, с полска регистрация. Автомобилът бил управляван от 42-годишен гръцки гражданин  и пристигнал на ГКПП - Видин празен. На граничните полицаи, които извършили проверката на празното полуремарке, направило впечатление, че зад шофьорската кабина има стена от алуминиеви профили, което не съответствало на външния изглед на покритата с брезент товарна част, където открили  специално пригоден тайник.

На стелажи на 3 етажа в тайника имало общо 14 укрити мъже. Установено е, че 12 от тях са афганистанци, а двама - от Ирак. В нелегалните пътници били открити документи на гръцки език, издадени от гръцките емиграционни власти. Шофьорът и укритите мъже са задържани в ГПУ-Видин.

Граничните полицаи установили, че непосредствено преди товарния автомобил  пътувал лек автомобил „Нисан", също с гръцка регистрация. Докато била извършвана проверката на камиона, фериботът „Бдин" вече се бил отдалечил от българския бряг. Със съдействието на Морска администрация фериботът бил спрян и върнат на ГКПП - Видин.

При извършената проверка на „Нисан"-а и пътуващите в него двама гръцки граждани граничарите установили, че двамата 53-годишни мъже имат съпричастност към предотвратения опит за незаконно напускане на страната. Двамата гърци също са задържани в ГПУ-Видин.

В автомобила било открито голямо количество консерви, хляб и минерална вода. Установено е, че полските регистрационни табели на камиона са неистински. Днес предстои да бъде извършена експертиза както на табелите, така и на самия товарен автомобил, който е прясно боядисан.

Работата по случая продължава.