/ Президенство
По повод 146-тата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета община Враца организира Ботеви дни, в рамките на които са предвидени както традиционни за честванията събития, така и нови инициативи и прояви, заяви кметът на Враца Калин Каменов на първо заседание на Ботевския организационен комитет.

„Основната цел на събитията, включени в програмата, е да съхраним българския дух и да предадем заветите на предците ни на подрастващите“, заяви Каменов.

Бюджетът на Ботевите дни през настоящата година е 110 000 лева, които са осигурени изцяло от община Враца. С тях ще бъде направен основен ремонт на паметника на централния площад във Враца, съобщи Каменов и допълни, че местната администрация търси подкрепата на бизнеса за провеждането на триизмерно лазерно шоу в града.

Заместник-областният управител Красимир Колев съобщи, че областната администрация е започнала организацията на Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета.

Общественици и представители на различни институции направиха предложения за включване на допълнителни прояви в културната програма.
В проекта на програма за тазгодишните Ботеви дни 2022 до момента са предвидени вечерни концерти с участието на изпълнители от страната, ученически изложби, литературни и художествени конкурси, рецитали и четения, а също тържествена сесия на общинския съвет, митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България, както и всенародното поклонение на връх Околчица.

За поредна година е предвидено възпоменателното тържество на връх Милин камък в Стара планина, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея“.

От регионалната библиотека „Христо Ботев“ планират организирането на интерактивна игра за младежи „Ботев оставя следи и днес“, чиято основна цел е посещаването на места, свързани с историята на четата на поета и революционер.
БТА