Проливните дъждове нанесоха поражения във Враца.
Проливните дъждове нанесоха поражения във Враца. / Дарик Враца
След проливните дъждове и гръмотевични бури в периода от 4 до 6 юни на територията на община Враца, експерти от общинска администрация провериха състоянието на уличното осветление, светофарните уредби и дъждоприемните шахти в града.

Автоматичното управление на уличното осветление се осъществява посредством 135 броя касети ниско напрежение. Бурята и последвалият токов удар в подстанция „Враца 2” са изключили 50 от тях. Към днешна дата са включени 44 от изключените касети, които обслужват 84 от улиците в града. Оставащите 6 касети ще бъдат включени днес.

На 7 юни автоматичният предпазител на светофарната уредба на кръстовището на бул. „Демокрация” и ул. „Екзарх Йосиф” е изключил. Проблемът е отстранен в рамките на работния ден. Светофарната уредба на кръстовището на бул. „Васил Кънчов” и ул. „Екзарх Йосиф” е превключена на режим „мигащо жълто” по искане на фирмата-изпълнител на ремонтните работи по бул. „Васил Кънчов” за срок до 30.06.2017 г.

На 4 юни, след сигнали от дежурния служител в Община Враца, експерти от общинската управа направиха обход на голяма част от улиците в града и бяха предприети мерки за почистване на запушените дъждоприемни шахти. Със съдействието на „БКС-Враца” е извършено почистване на запушени решетки пред блок 125 в жк „Дъбника”, а съвместно с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца е отводнено пространството между блок 43 в ж.к. „Дъбника” и шивашкото предприятие RBO.

Затворници от врачанския затвор съдействат за почистването на отводнителния канал в село Згориград и на частните имоти, пострадали от проливния дъжд там на 6 юни.