Докладната за новото общинско предприятие внесе кметът Калин Каменов.
Докладната за новото общинско предприятие внесе кметът Калин Каменов. / Дарик Враца
Преди броени минути общинският съвет във Враца взе решение, с което създаде ново общинско предприятие. То ще носи името „БКС“ и ще бъде правоприемник на обявеното в ликвидация общинско дружество със същата абревиатура. Предложението за създаването му, внесено от кмета Калин Каменов, бе подкрепено с пълно мнозинство. „За“ гласуваха всичките 32-ма общински съветници, участващи в извънредното заседание.
Новото предприятие поема всички задължения по поддържането на чистотата на града, включително сметосъбирането, сметоизвозването, снегопочистването, озеленяването и ремонтите на улици и сгради общинска собственост. За дейността му от 1 юли до края на тази година от общинския бюджет ще бъдат заделени 1 032 916 лева.

Два въпроса, които вълнуват работниците в общинското дружество „БКС“, зададе съветникът Борислав Банчев. Първият бе дали ще се запазят ваучерите за храна, които те получават. Отговорът на кмета бе, че тази привилегия ще остане, като финансовата равностойност на получаваните до момента купони, ще бъде прибавена към работните заплати.

Вторият въпрос бе какво ще се случи с тези 30 човека, които няма да преминат към новото общинско предприятие „БКС“, а остават в общинското дружество до пълното му закриване. Кметът Каменов заяви, че освен тези 30 човека, в старото дружество ще постъпят на работа още 30 души, които ще работят там по проект. Тези работници ще бъдат ангажирани основно с метенето на града. След като общинското дружество бъде окончателно закрито, ръководството ще прецени вършат ли си качествено работата. Всички, които се справят добре със задълженията си, ще бъдат назначени в новото общинско предприятие, като за целта Калин Каменов се ангажира да внесе в общинския съвет нова докладна за увеличаването на числения състав на предприятието „БКС“, който към момента е 148 души.

Две са основните причини за създаването на общинското предприятие „БКС“ – предоставянето на по-качествена услуга за гражданите, което ще се гарантира от прекия контрол върху дейността на работещите там от общинската управа и намаляването на себестойността на дейностите по чистотата, след като целта на новата структура вече няма да е печалба, както е при търговското дружество.