/ Дарик - Враца
Седмица преди старта на 30-тото издание на Националния фестивал на малките театрални форми, чийто домакин по традиция е Враца, средствата за фестивала не са събрани. Това каза директорът на Драматично-кукления театър в града Анастас Попдимитров.

Театрална премиера във Враца разказва за живота на българската интелигенция

За провеждането на фестивала са нужни 80 000 лева. През март от Общината обещали на театъра да дадат 10 000 лева за културната проява. “Това е рекордно малко” – коментира Попдимитров.

Врачанският театър е кандидатствал с проект за провеждането на фестивала пред Министерството на културата. Предстои сесия, на която ще стане ясно дали този проект е удобрен, но дори в този случай максималната финансова субсидия от там ще е 20 000 лева.

“За да тръгнат към Враца нашите участници във фестивала трябва да получат финансиране от нас”, поясни директорът на театъра. Той благодари и на четирима спонсори, собственици на големи фирми в града, които също ще помогнат, но сумите, дарени от тях са малки и няма да са достатъчни.

Фестивалът ще бъде официално открит на 16 май и ще продължи до 22 май. Анастас Попдимитров каза, че се надява в близките дни да успее да се справи с този сериозен проблем.

Национален фестивал на авторска драматургия и театър на английски език

Тази година селекционер на Националния фестивал на малките театрални форми е Мишо Байков. Той е театровед, драматург и административен директор на Младежкия театър в София.

Подборът, който ще бъде видян в програмата във Враца, е направен между 40 спектакъла. Според селекционера, тук ще дойдат най-добрите постановки от последния театрален сезон.

Търсен е баланс между различните театрални жанрове, между представления от столицата и от провинцията, между европейските и българските драматурзи, между моноспектаклите и тези с повече артисти.

“Тези деления обаче не са търсени и нарочни, заради самия баланс, а са на базата на най-силното, което присъства на нашите сцени. Искал съм селекцията да е максимално интересна”, коментира Байков. 

Сред гостуващите театри ще са Народният театър “Иван Вазов”, Театър 199, Русенския театър, Пловдивският театър, Сливенския театър и други. Председател на журито ще е Копринка Червенкова, а членове - Стефан Янков и Явор Койнаков.

По същото време, паралелно с 30-ия Национален фестивал на малките театрални форми, във Враца ще се проведе и 9-тото издание на NETA – Новата театрална европейска мрежа. Селекционер на международната програма е Благой Стефановски.