Враца празнува Деня на града и чества 146-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

По традиция в историческия храм "Свето Възнесение" тази сутрин Врачанският митрополит Григорий отслужи панахида за поета-революционер и неговата чета. Деца от детските заведения в града ще преминат заедно с ботевите поклонници около километър от последния етап от Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".

С военни почести отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

В инициативата "Със стихове и песни по стъпките на Ботев" ще се включат кметът на общината Калин Каменов и областният управител Стефан Красимиров, който ще продължи заедно с походниците до края на най-голямата туристическа проява в страната.

Походът завършва днес в последния лагер, близо до връх Околчица. От 13:30 часа в местността "Йолковица" ще има поклонение на лобното място на Христо Ботев.

От 10:00 часа започва тържественото заседание на Общинския съвет във Враца, на което ще бъдат обявени Почетните граждани и носителите на Наградите на Враца за 2022 година.

От 19:30 часа в залата на Драматично-кукления театър започва тържествен концерт за Деня на града и за годишнината от подвига на поета-революционер и неговата чета. От 19:30 часа на централния площад в града започва митинг-заря в памет на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Очаква се президентът Румен Радев, който е патрон на националните чествания "Ботеви дни - 2022" във Враца, да произнесе слово.
БТА