/ БТА
С издигане на националния флаг, запалване на огъня до паметника на Войводата и изпращане на походниците бяха открити честванията „Ботеви дни – 2022“ във Враца, посветени на 146-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Повече от 200 поклонници от Враца и общината тръгнаха за козлодуйския бряг, където тази вечер тържествено ще бъде открит 74-ият Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица“. „Бъдете горди наследници на нашите предци и не забравяйте, че благодарение на саможертвата им днес ние сме свободни“, обърна се кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов към походниците. Той откри националните чествания, които се провеждат под патронажа на президента.

БТА

Калин Каменов заедно с областния управител Стефан Красимиров изпратиха врачанските туристи с китка здравец и пожелания за  успех в петдневния преход по пътя на героичната чета. Отговор от името на походниците поднесе ученичката Теодора Александрова от Средно училище „Христо Ботев“. Водосвет за здравето и благополучието на походниците бе отслужен от Врачанския митрополит Григорий. 

БТА

След тържествената церемония на площад „Христо Ботев“ в Регионалния исторически музей бе открита пътуващата изложба „Христо Ботев - живот и дело“ на националния музей на поета-революционер в Калофер. В експозицията на 17 табла са представени фотодокументи и фотографии, представящи най-важните моменти от краткия, но наситен житейски път на Христо Ботев, каза при откриването уредникът от врачанския музей Нели Стоянова.

Тя отбеляза, че съдбата на Ботев крие още загадки и буди спорове, но не трябва да забравяме, че около неговата безспорна саможертва за свободата на Отечеството се изгражда националното самочувствие на българския народ след Освобождението. 
БТА