След богослужението.
След богослужението. / Петя Димитрова
В десетата неделя след Петдесетница миряните в храм „Св. св. Кирил и Методий” в Монтана присъстваха на троен празник. Видинският митрополит Даниил води божествената литургия в съслужение с японския свещеник отец Николай, протосингела на Средно и Западно европейската епархия архимандрит Атанасий, протосингела на видинска епархия архимандрит Антим и клирици от Монтана. „Когато Господ ни събере от толкова много места радостта е голяма”, заяви митрополит Даниил.
Йеромонах Николай Оно е е на 29 години, роден в Токио. Баща му е свещеник в катедралния събор „ Възкресение Христово” в японската столица. Отец Николай е завършил богословско училище в Москва, от където се познава с отец Исаак – клирик от видинска епархия. Далечният гост на митрополит Даниил е в епархията от 1 до 6 август. През тези дни участва в богослуженията в различни църкви и манастири, а днес служи с Владиката.

Видинският митрополит с японския свещеник.
Петя Димитрова


В Япония православието е пренесено от руския мисионер Свети равноапостолен Николай Касаткин, архиепископ Японски. Той пристига в островната държава като свещник в консулството на Руската империя в 60-те години на ХІХ век в град Хакодате. Това е първия град, който японското правителство отваря за международна търговия през 1854 година и е бил най-важното пристанище в Северна Япония.В страната архиепископ Николай проповядва православната вяра близо 50 години до 1912 година, когато умира. Значението на делото му е удивително, тъй като започва от нулата, а оставя след себе си добре изградена църква с 35 до 40 хиляди православни японци.

На днешният ден, който е и предпразнество на Преображение Господне свещеникът от храм „Св. св. Кирил и Методий” отец Николай навършва 50 години. „Този юбилей е повод за благодарност към Бог, затова че го е удостоил със свещенство и служи толкова време с усърдие”, заяви Владиката. Той подари на отец Николай огърлица с кръст.
Митрополит Даниил е ръкоположил отец Ангел за свещеник, стана ясно след литургията. Свещеникът родом е от село Смоляновци в община Монтана, но ще обслужва храмовете и в съседни села. „Това е първата степен от свещеничеството, велико тайнство, огнена Петдесятница за отец Ангел. Той вече е в лика на свещенослужителите на Светата православна църква. Да е жив и здрав, да служи за усъвършенстването на християните във вярата и в добродетелите и помага за тяхното спасение", заяви Владиката пред миряните в храма.

Монтана нов свещеник
Петя Димитрова