Първата копка на новия храм.
Първата копка на новия храм. / Община Монтана
Днес, в неделята на всички светии, с молебен и водосвет бе дадено началото за изграждане на храм, посветен на „Свети Архангел Михаил”, в село Долна Рикса, община Монтана. Това направи Видинският митрополит Данаил в съслужение с архимандрит Антим, селския свещеник Славейко и свещеник Николай от храм „Свети свети Кирил и Методий” в Монтана.

храмът
Община Монтана


"В името на Отца, Сина и Светия Дух" владиката три пъти откопа земята. От неговите ръце лопатата премина в тези на кмета на Монтана Златко Живков, после в председателя на общинския съвет Иво Иванов, в областния управител Росен Белчев и в кмета на Долна Рикса Любомир Ангелов. Гръмотевици и дъжд не уплашиха духовници и първенци да довършат ритуала, а насъбралото се мнозинство народ не помръдваше от поляната и си шепниши, че това не е виждано от години. Църквата ще се намира на височинката зад селското читалище до параклиса на „Свети Николай” и стария орех. Параклисът е построен в знак на признателност към Бога от жена, преживяла опасно падане от 8 етаж в асансьорна шахта. Малката постройка за молитва е изградена преди 18 години, на мястото на старата църква. Тя била разрушена в мрачните години след 1944 година от неверници.

хората
Община Монтана


„Православният храм, братя и сестри, е място на особеното Божие присъствие - заяви в обръщението си към хората митрополит Даниил. И докато има любов между вас, да се събирате заедно на молитва, да надделява грижата един към друг, любовта, подпомагането и радостта, Бог винаги ще е с вас. Това е нашата надежда, че ще пребъде селото и нашия народ.”

Кметът на Монтана припомни, че Долна Рикса е единственото село от 23-те в общината без православен храм и както е обещано, такъв ще бъде направен. Пред довършване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници. Живков благодари на владиката, на всички подкрепили новия църковен проект и най-вече на Николай Калистратов, чийто корени са от селото, за първоначалното дарение от 30 хиляди лева. С тях ще започне строежа на църквата. „Много хора имат възможност да даряват средства, но малко наистина го правят”, заяви Живков и допълни, че Общината също ще финансира изграждането на храма.

мястото
Община Монтана


Проектът на бъдещия храм „Свети Архангел Михайл” е дарение от архитект Пенка Господинова. Тя е проектирала и много от останалите църкви в селата на община Монтана.