чешма
чешма / Дарик Враца - архив
Директорът на “В и К” Монтана Валери Иванов е потърсил експертно мнение и помощ от три източника - Басейнова дирекция – Плевен, Института по геодезия към БАН и Университета по строителство, архитектура и геодезия, за да бъде обяснено увеличаването на съдържанието на арсен във водата на селата Бели брег, Громошин и Кобиляк в община Бойчиновци.
 
Днес на оглед в помпената станция до село Кобиляк е бил екипът на проф. д-р Петър Калинков от УАСГ. Той е направил оглед на подземния извор, от който черпят вода трите села. Становището му се очаква до края на месеца. Това е й крайния срок в предписанието на Районната здравна инспекция, изпратено на 29 юни до “В и К” – Монтана.
 
„Стриктно спазваме посочените мерки, предупредихме хората и ги снабдяваме с вода за пиене по предварително оповестен график”, заяви Иванов. Трябва да се установи дали водата в подземния извор има връзка с река Огоста. Съдържанието на арсен варира, има различни показатели в различните периоди. Помпената станция на водоизточника до село Кобиляк се намира на 100 метра от реката. За да се установи дали има връзка между тях е необходима намесата на Басейнова дирекция - Плевен, от където могат да разрешат промяна в изпускането на водите от язовир “Огоста” и така да се разбере дали притокът във водоизточника се влияе от нивото на реката", уточни директорът на “В и К” - Монтана.