чешма
чешма / netinfo
Във водата на три села от община Бойчиновци е открито завишено съдържание на арсен. Това стана ясно след изявление на народния представител от ГЕРБ Дилян Димитров в Монтана. Той уточни, че във водата от водопроводната мрежа в селата Бели брег, Громшин и Кобиляк е установено по-високо съдържание на арсен от допустимите норми. При взетите проби в края на миналата седмица са отчетени 12 до 15 милиграма на литър при норма от 10 милиграма.

"Хората от трите села са информирани да не използват водата от чешмите за пиене, а само за битови нужди", заяви кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. От В и К - Монтана осигуряват водоноски с питейна вода. В момента външни квалифицирани експерти установяват причините за завишеното съдържание на арсен. „Очакваме яснота за това до края на месеца”, уточни Сретениев.

В трите села живеят общо около 1000 души. Домовете им са снабдени с вода от собствен водоизточник. Помпената станция, от която екипите на Районната здравна инспекция са взели пробите, е построена преди 75 години. Тя се намира в близост до река Огоста.

Подобно е разположението на помпените станции и на другите села по поречието на реката, но във водата им не е установено превишаване нормите на арсен, каза още кметът на Бойчиновци.