Унищожената от пожари реколта в Монтана  тази година е по-малко
Унищожената от пожари реколта в Монтана тази година е по-малко / Дарик Враца

Пожарите в житните ниви на област Монтана през тази година са по-малки в сравнение с миналата, сочи отчета на Областна дирекция „Полиция". През отминалата кампания е имало пет пожара, в които са изгорели 180 декара зърнени култури и  един комбайн „Чаланджър". И през кампания 2011 -та също е имало 5 пожара, но са унищожени 280 декара посеви или 100 декара повече.

Причината за най-големия пожар тази година, горял върху 130 декара пшеница, още не установена. Житният блок се намира край село Септемврийци. При други три инцидента са опожарени още 30 декара пшеница и 20 декара ечемик. Заради техническа неизправност в землището на село Черни връх е изгорял зърнокомбайн    „Чаланджър".  Досега в нито един от случаите не е доказан умишлен палеж. Два от пожарите са причинени от небрежност при палене на огън на открито.

В същото време през тази година в областта са ожънати 494 хиляди 801 декара, което е с 62 хиляди повече като площ от 2011 година. Техниката, използвана за прибиране на зърното също е повече като брой. 654 комбайни, трактори, сламопреси и автомобили са  работили в нивите тази година.