/ Община Монтана
Близо 50 фиданки - явор, габър, туй и иглолистни дръвчета - посадиха по повод 22 април - Денят на Земята, ученици от екоклуба на Езиковата гимназия „Петър Богдан" в Монтана. Акцията е по инициатива на РИОСВ и със съдействието на Общината. Ново залесеният терен е в квартал „Жерави”. 

Тази година мотото на Деня на земята е „Свят без пластмаси”, уточни Деница Славкова директор на екоинспекцията. „Това е поредната съвместна инициатива, която провеждаме с екоклуба на гимназията” каза тя и благодари на Държавно горско лесничейство – Чипровци за осигуряването на по-голямата част от фиданките.

Славкова изрази надеждите си жителите на района да поливат и опазват младите дървета, така че те да оцелеят и през следващите години.

„Разграждането на пластмасите на неразрешени места въздейства неблагоприятно не само върху околната среда, но и върху здравето на хората. Нека не забравяме, че трябва да опазваме земята, заради бъдещето на нашите деца" - допълни още тя.

Залесяването
Община Монтана


Екоклубът към Езиковата гимназия съществува повече от 10 години, уточни преподавателят, които го ръководи - Дияна Иванова. Децата имат екологично мислене, имат голямо желание да участват и винаги се включват в подобни акции, каза още Иванова.

"Тези кампании изграждат навици и много е важно учениците да разберат, че си заслужава" - заяви кметът Златко Живков, които лично се включи в инициативата.