/ Петя Димитрова
С изложба и две нови книги художникът и писател Теодоси Антонов отбеляза своята 75-годишнина в галерия „Кирил Петров” в Монтана. Гости на събитието бяха кметът на община Монтана Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов, представители на културни институции в региона, колеги и приятели на автора, общественици, журналисти.

Срещата

Теодоси Антонов е признат майстор на малката пластика и най-вече в изработката на плакети и медали. Негови произведения притежават Националната художествена галерия, Британския музей в Лондон, Пушкинският музей в Москва, „Медиалиа” в Ню Йорк и други престижни галерии по света.

Бронзов релеф във формата на кръг, с названието „Данте е навсякъде и всякога” се съхранява в музея на Алигиери в Равена. Изложбата на художника събра близо 100 експоната - рисунки, литографии, живопис, метална пластика.

Всички те са дарени от него на историческия музей в Монтана и на художествена галерия Кирил Петров, чиито директор е от 1982 до 2010 година. Теодоси Антонов е автор на паметника на загиналите от воините в родния си град, както и на барелефите на Иван Вазов, Иван Давидков, Александър Стамболийски и кметовете Игнат Попов, Тодор Грънчаров и Гоцо Митов. Удостоен е с почетния знак на Монтана. Член е на три национални творчески съюза - на художниците, на журналистите и на писателите.

Произведения на Теодоси Антонов

Изявите си като публицист започва през 1973 година. Тогава пише първата си статия, посветена на скулптура Георги Апостолов. През последните 40 години пише стихове, разкази и повести. Първата му книга е издадена през 2001 година и е със заглавието „Случки от някога, случки от днес”. Досега има издадени 2 стихосбирки и 9 сборника с разкази.

„Непрекъснато ми се пише - във влака, в парка, навсякъде“, разказва Антонов и споделя, че сънува историите си. „Видях героя си как тича през пустинята и написах първият си разказ „Мечта наречена Менада”.

Произведение на Теодоси Антонов

Произведенията, с които се гордее са повестта „В глуха линия” и поетичната книга „Завръщането на конете”. Двете нови книги, които представи на юбилея си, се наричат „Моите влакове” и „Химия на веселието”.