Театрали от Монтана на фестивал в Белгия
Театрали от Монтана на фестивал в Белгия / Снимка: Дарик Враца

Двама бивши възпитаници на Общинския детски комплекс „Ние, врабчетата" в Монтана ще участват в Международния студентски театрален фестивал в град Лиеж - Белгия. Цветелин Бранков и Атанас Филипов, които преди година излязоха от театралното студио на ОДК, вече са студенти първа година - специалност „актьорско майсторство"в Югозападния университет „Неофит Рилски".Момчетата са в класа на доц. Огнян Спиров, който е и режисьор на едноактната пиеса за фестивала.

Наско и Църо, както са познати в Монтана двамата театрали, се превъплащават в ролите на Джери и Питър в пиесата „Случка в зоопарка" на Едуард Олби. В нея се  разглежда темата за изолация, самотата, социалното неравенство и дехуманизацията в обществото.  Питър е от средната класа, чиновник от изпълнителната власт с жена, две дъщери, две котки и два папагала, който живее в невежество за света извън ежедневието си.  Джери е изолиран и обезсърчен човек, който живее в общежитие и е много объркан.  Тези мъже се срещат на пейка в Сентръл парк в Ню Йорк, където се сблъскват техните възгледи за живота.

Наско е в театралното студио на ОДК от 8 годишен, Църо се запалва по театъра преди 4 години, но с много труд успява да навакса пропуснатото. Момчетата отново дойдоха в ОДК,  за да представят пиесата „Случка в зоопарка" най-напред пред първата си учителка по театър актрисата Анастасия Янчева - Витлямова, за да чуят нейната оценка и съвети за изпълнението си.

Фестивалът в Белгия ще се проведе от 28 февруари до 3 март.