Строителство за 8 млн.лева в селата на Община Монтана
Строителство за 8 млн.лева в селата на Община Монтана / Дарик - архив

Строителната програма в 23-те села на община Монтана достигна 8 милиона лева. Шест монтански села вече са с обновени площади и централни улици. Това са Крапчане, Стубел, Липен, Безденица Трифоново и Смоляновци. Направени са още 2 моста и 37 текущи ремонти на улици, тротоари, сгради на кметства. Това е само част от най-голямата строителна програма реализирана за 23-те села на общината, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Финансирането е за близо 8 милиона лева като най-значителната инвестиция е ремонта на третокласния път Крапчене-Стубел-Липен. Проектът е на Агенцията за пътна инфраструктура, изпълнен чрез Европейския фонд за регионално развитие. Строителството е на стойност 7 милиона лева. В момента се работи по три детски площадки в тези села  – дарение от изпълнителя на пътя.

 

От общинския бюджет са осигурени още 130 000 лева за подмяна на водопроводите и отклоненията. ВиК- дружеството също участва в реализацията на този проект, уточни Живков. В Благово е построена нова детска площадка, предстои изграждане и на спортно игрище.

Единият от ремонтираните мостове е над река Шугла при село Крапчане. Съоръжението е построено през 1926 година. Обновяването му прави възможно преминаването вече и на тежкотоварни автомобили. Другият ремонтиран мост е в село Безденица.
В село Трифоново ще има нова черква. Кметството е получило средства от Дирекцията по вероизповеданията за бъдещия храм.
Проектът е дарение от архитект Пенка Господинова. В друго монтанско село Студено буче от кооперацията осигурели 10 хиляди лева за ремонт на съществуващия храм.

В 23-те села на община Монтана са осигурени и 80 нови контейнера за смет на стойност 40 хиляди лева.