Стипендиант на фонд «Великов» поканен на работа в БАН
Стипендиант на фонд «Великов» поканен на работа в БАН / Иван Димитров

Юбилейните 10 години отбеляза фонд «Великов», който отпуска стипендии на студенти и ученици от област Монтана. Месечните помощи за образование финансира изцяло с лични средства председателят на 39-то Народното събрание доц. д-р Борислав Великов.

Фондът е подпомагал вече 35 студенти и ученици без родители и от затруднени финансово семейства. Някои от ученолюбивите деца са поемани и подкрепяни още от основното и средното училище, после и във висшето, за да им се даде шанс за развитие като на връстниците им от семейства с двама родители и добри доходи.

Дарените средства за стипендиите вече превишават 100 хиляди лева, сочи равносметката на десетата годишнина от старта на благородната инициатива. Доц. Великов не крие, че идеята за фонда му е дошла от журналисти, когато като народен представител дарявал цялата си заплата на социално слаби и болни хора. От 2009 г.  той няма депутатска заплата, но подкрепя младежите със спестяванията си.

„Ще продължавам да помагам на хората и Монтана като цяло, докато мога, но определено към моите стипендианти имам особен сантимент, защото съм убеден, че инвестицията в умни и образовани млади хора е най-смисленото нещо за тях самите, но и за този край, ако поне част от тях останат тук. Бих искал да продължа да го правя”, каза доц. Великов, който освен другите си ангажименти от две години се ангажира обществено и като член на Съвета на настоятелите на Българската академия на науките /БАН/.

Всички от вече завършилите стипендианти на доц. Великов са намерили своята желана реализация. Има ядрен физик на работа в Германия,  експерт в администрацията на Народното събрание, счетоводители и финансисти, учители, професионален танцьор в ансамбъл „Българе”. Тази година с  обща снимка за спомен и много мили пожелания бяха изпратени Мария, Стефан и Биляна. Мария Александрова завърши с пълен отличен Химико-технологичния и металургичен университет, специалност „Фин органичен синтез”.

Тя ще е първият млад химик, който ще защити дипломна работа по супермолекулярна химия. Знанията на дипломантката вече са впечатлили не само ръководителите й, но и корифеите от Българската академия на науките, където тя е поканена на работа. Стефан Димитров пък завършва право и търси реализация като адвокат в столична кантора. Публична администрация завърши през изтеклата година и Биляна Георгиева от Чипровци.

14 младежи продължават образованието си със стипендии „Великов” и през новата учебна година. Девет от тях са студенти. Те продължават да се готвят за бъдещи юристи, икономисти, финасисти, счетоводители, педагози, лекар, и актьор. Петимата ученици пък са отличници от 9 до 12 клас от Монтана и Вълчедръм.

 

Размерът на стипендиите ще бъде актуализиран, като те ще са с 10-15 процента по-високи. Така всеки месец студентите ще получават вече 85 лева, а учениците – 55 лева.