Започват огледите и остойностяването на щетите, нанесени на сгради и обекти от ураганния вятър, съобщиха от Общината.

Община Враца

Екипите на местната администрация ще проверяват състоянието на публични и частни недвижими имоти. Резултатите от огледите и остойностените щети ще бъдат подадени за разглеждане от Междуведомствената комисия към Министерски съвет, която взема решения за обезщетяване на пострадалите.

Община Враца

Съгласно изискванията на Междуведомствената комисия - право на обезщетение имат собствениците на недвижими имоти, които не са застраховани и имат сериозни щети.

Гражданите могат да подават заявления в Информационния център на Община Враца, като в тях се описва недвижимият имот и пораженията по него.

Община Враца

По предварителна информация ураганният вятър е нанесъл поражения на близо 70% от сградите на детски ясли и градини, училища и прилежащите им дворове. Въпреки това - учебният процес не е възпрепятстван.

Община Враца

За последните дни броят на подадените сигнали от граждани към Община Враца е над 150, като на всеки един от тях е реагирано своевременно. 

Община Враца

Към електроразпределителното дружество са подадени над 300 сигнала за проблем в захранването. Към момента с прекъснато електрозахранване са жителите на село Бели извор, както и отделни участъци от квартал „Бистрец“.

Всички екипи на БКС и днес продължават да отстраняват щетите, нанесени от природната стихия.

Стълб почти е паднал върху къща във Врачанско. Повече от денонощие жители на село Лиляче звънят на институциите с молба за съдействие, защото се опасяват от инцидент, допълва NOVA.

"Звъним на пожарната, енергото, 112 - всички казват да изчакаме", заяви Зои Павлова. „Казаха, че има много такива подадени сигнали и в момента нищо не могат да направят, да изчакаме. Попитах ги какво правим, ако падне върху къщата”, обясни Павлова.