Поривите на вятъра са със скорост над 140 км/ч

Обявиха бедствено положение за територията на община Враца. Заради увеличаващите се пориви на вятъра обхватът на бедственото положение е разширен, като в него са включени както градът, така и населените места. Поривите на вятъра са със скорост над 140 км/ч, съобщиха от Общината.

Община Враца

Ураганният вятър е нанесъл сериозни щети в квартал „Кулата“, където електрозахранването е прекъснато и са компрометирани покриви на къщи.

В село Лиляче природната стихия е увредила стълбове на уличното осветление, има изкоренени дървета и повредени покривни конструкции. Във Власатица е разрушен покривът на пенсионерския клуб.

Община Враца

Екипите на БКС и Пожарна безопасност продължават да отстраняват щетите, нанесени от ураганния вятър. В съвместната акция се включиха и 30 служещи от Военно формирование 54 990 - Враца.

Община Враца

Община Враца

Военнослужещите действат на основание искане от Кризисния щаб на Общината, разрешение от министъра на отбраната и по заповед на командира на Сухопътните войски.

Затварят училищата за ден във Враца, предупреждават за опасност от падащи предмети

Приоритетно се премахват паднали или изкоренени дървета, надвиснали покривни конструкции, керемиди и предмети, които застрашават живота и здравето на преминаващите.

Община Враца

Община Враца

В местната администрация са получени десетки сигнали за паднали дървета, външни изолации на жилищни сгради, стълбове на уличното осветление, пътни знаци, прекъснати електропроводници и елементи от инфраструктурата.

Община Враца

Община Враца

В част от населените места на Враца и кварталите има периодично прекъсване на електрозахранването, като екипите на електроразпределителното дружество продължават работа.

Община Враца

Припомняме, че по предложение на Кризисния щаб към Община Враца 19 януари е обявен за неучебен. Призоваваме гражданите да се придвижват с повишено внимание, а ако е възможно - да ограничат излизането извън домовете си.

Община Враца

Община Враца

Филиалите на детски градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кв. “Бистрец” и “Кулата” също няма да функционират, заради проблеми с електрозахранването.

Община Враца

Посещението на детски ясли и градини в града ще е по преценка на родителите. В рамките на деня ще бъдат преустановени и събития, които се провеждат на открито.

Община Враца

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха червен код във Враца за много опасно време. В края на деня и на 20 януари се очакват значителни валежи от дъжд.

Община Враца


На територията на града продължават сигналите на граждани за опасни дървета, паднали билборди, пътни знаци и изолации на жилищни сгради. Освен пораженията в града, ураганният вятър нанесе щети и в населените места. Над 15 е броят на селата, в които електрозахранването е прекъснато частично или изцяло.[

Община Враца


Община Враца

Общината е сигнализирала електроразпределителното дружество, което е ангажирало всичките си екипи и работи по възстановяване на електрозахранването. В голяма част от населените места има паднали дървета и стълбове на уличното осветление, както и увредени къщи и постройки. Aпелират се доброволци да се включат в почистването на щетите.

Сигнали могат да бъдат подавани на: 0885/ 118-857.