От началото на деня екипите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на над 270 сигнала за произшествия, свързани със силния вятър. Към момента 240 пожарникари и спасители участват в ликвидирането на 41 сигнала, резултат от динамичната метеорологична обстановка. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и части от покривни конструкции, изолации и други, съобщиха от МВР.

София
 

кола силен вятър София
Георги Димитров

Постъпили са над 200 сигнала, от които в момента се отработват 40. На територията на града действат и служителите на „Дирекция аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

За София бе обявен оранжев код за силен вятър. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология поривите на вятъра в отделни квартали на столицата са достигнали до 90 км/час. Най-силни са били поривите към 11ч. в южните квартали на града.
 

вятър
БГНЕС

Област Враца

Постъпили са 60 сигнала, 16 от които са отработени от пожарната служба. На терен работят и екипи от „Областно пътно управление“ – Враца и дружество „Благоустройство и комунално стопанство“ – Враца. Със заповед на кмета на община Враца е обявено частично бедствено положение за територията на гр. Враца от 00:00 часа на 18.01.2023 г.

Затварят училищата за ден във Враца, предупреждават за опасност от падащи предмети
 

вятър
БГНЕС

Област Монтана

Получени са четири сигнала за паднали дървета от РДПБЗН -Монтана. Обстановката в областта е спокойна.
 

вятър
БГНЕС


Опасно време и в четвъртък: Обявиха червен код за вятър в пет области (КАРТА)

Област София

В дежурната част на пожарната са получени шест сигнала за паднали дървета – пет от тях са в КК „Боровец“. Обстановката в областта към 18:00 ч. е спокойна.