Паднали дървета, затиснати коли, задръстване и хаос, пренасочени и закъснели полети - това е равносметката към момента на ситуацията в София от сутринта заради силния вятър.

В столицата е в сила оранжев код за опасно време. Към момента ситуацията бавно започва да се нормализира и на места вятърът да утихва.

Но не такава беше обстановката сутринта. 



Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са получили десетки сигнали

„Имаме над 60 сигнала само за паднали дървета. Има паднали билбордове и огради. На терен има осем аварийни екипа. Работим съвместно с пожарната”, заяви Павлин Стефанов от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Най-много са сигналите от районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централната градска част.

Огромно дърво падна и на столичния булевард "Цариградско шосе" срещу Полиграфическия комбинат и препречи движението в лентата за хотел Плиска. Движението бе затруднено, образува се огромна тапа. 

дърво Цариградско шосе
Георги Димитров

дърво Цариградско шосе
Георги Димитров

Цариградско шосе дърво
Георги Димитров

От аварийните екипи заявиха още, че има паднало дърво от двора на 193 ОДЗ в двора на 21-во училище, но то ще бъде нарязано. 

„Хората, върху чиито автомобили е паднало дървото, чакат да бъдат освободени. Няма скъсани кабели и жици”, подчерта Стефанов.

Огромно дърво е паднало и е смазало кола и до Българската телеграфна агенция. 

вятър коли София
Георги Димитров

вятър коли София
Георги Димитров


Паднала е и изолацията на 45 ОУ в ж.к. "Св. Троица".

По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ "Младост" поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.

Има сигнали и за паднал светофар в "Младост"3.

За момента няма информация за пострадали хора.



Буреносният вятър в София тази сутрин преобърна и фургона пред „Пирогов”, съобщи NOVA. Той е паднал върху паркиран в близост автомобил. В колата по това време не е имало хора и инцидентът се е разминал без пострадали. 

фургон Пирогов
nova.bg


Ураганният вятър нанесе щети и в Ботаническата градина на БАН, съобщиха от институцията във Фейсбук профила си и дори обявиха дарителска сметка. Изпочупени са част от стъклата на оранжериите и някои от растенията са наранени. 


От Столична община напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си. Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, призовават от СО.

летище София
iStock


Силният вятър в София причини закъснения в полетите на Летище София и пренасочване на самолети. Към момента ситуацията е нормализирана, тъй като и вятърът намали скоростта си. Самолетите кацат и излитат без затруднения, съобщиха от летището. 

Част от самолетите, кацнали на другите летища вече се връщат в София, за да изпълнят последващите си полети. Заради силния вятър, по-рано днес, пренасочени бяха четири пътнически полета за кацане в Пловдив, шест в Букурещ и един в Солун. В Пловдив са самолетите от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Пасажерите ще бъдат превозени до София с автобуси. Полетите от Станстед, Гетуик, Тел Aвив, Рим и Дъблин са пренасочени за кацане в Букурещ. Там се връща и самолетът, идващ от румънската столица. Полетът от Виена кацна в Солун, допълниха от Летище София. 

Повече информация може да видите на сайта на Летище София.



Опасно време и ураганен вятър в цяла България, на места поривите достигат до 30-35 метра в секунда. Червен код е в сила за две области в страната - Враца и Монтана, като във Враца е обявено и частично бедствено положение. За 7 области е в сила оранжев предупредителен код - София град, София област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали и Хасково. В останалата част от страната кодът е жълт. Има нанесени щети на много места в страната. 


Съвети на МВР за безопасно поведение при силен вятър:

► Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч - затворете плътно вратите и прозорците;

► Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети;

► Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон;

► Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон;

► Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността;