Ще представят съкровищата на Враца в Брюксел
Ще представят съкровищата на Враца в Брюксел / РИМ Враца

Възможността за представяне на Рогозенското съкровище и това от Могеланската могила в Брюксел, като част от инициативите за поляризиране на Северозапада, бе дискутирана по време на днешната среща „Чудесата на Враца и Северозапада. Нови възможности за развитие на културно-историческия туризъм и икономиката в региона", която се проведе във Враца. С проявата вестник „Стандарт" даде старт на тазгодишната си кампания „Чудесата на България". Тук бяха главният редактор на вестника Славка Бозукова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, проф. Николай Овчаров, като представител на Министерството на културата.

„Информирана съм, че нашият еврокомисар, заедно с евродепутати от България също са съпричастни към тази идея и аз мисля, че полагайки усилия всички институции, които имат отношение към това, не е невъзможно такава изложба да бъде организирана до края на тази календарна година", обяви Цецка Цачева.

„За съжаление Северозападът не е много популярна туристическа дестинация. Данните от миналата година показват, че е посетен от 280 хил.души, което е изключително малко на фона на посещението на други региони", обяви министър Ангелкова. Тя обясни, че един от вариантите за промяна в ситуацията е задържане за повече от ден в региона на туристите, пристигащи с круизни кораби. За тази година има вече подадени около 170 заявки за акустиране във Видин. С цел популяризиране на Северозапада министерството ще организира и журналистически турове, за да може на място да се види какво предлага региона и то да бъде подходящо популяризирано.

Друга възможност за рекламиране на Северозападния регион ще е по проект на министерството, свързан с така наречените EDEN дестинации - European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации). В проекта са включени 8 дестинации, една от които е Враца. Регионът ще бъде презентиран и по време на първия по рода си конгрес за древните цивилизации и модерния туризъм, на който България ще бъде домакин. Конгресът ще се проведе между 29 ноември и 1 декември.

Обсъжда се възможността на него да бъдат представени и древни обичаи, прилагани по нашите земи. На този етап се очаква в конгреса да се включат над 1000 участници, вкл. над 80 министри на туризма от цял свят.

В днешната среща участие взеха и народни представители, кметове, представители на фирми, свързани с туризма, неправителствени организации и културни институти.

След дискусията бе проведен интерактивен урок по родолюбие с ученици от врачански училища, а лектори бяха проф. Николай Овчаров и акад. Константин Косев.