С литийно шествие и празничен молебен на брега на Дунав отбелязаха Никулден във Видин (СНИМКИ)

/ Община Видин
Денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец Мирликийски, започна с тържествена Света литургия в едноименния храм, отслужена от Видинския владика Даниил. На нея присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, заместник-кметът Венци Пасков, много граждани.      

Никулден Видин


По традиция официалните гости запалиха кандилата в сребърния светилник под формата на кораб в митрополитския храм. Кметът на Видин бе поканен пръв да почете обичая. След службата, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие през Крайдунавския парк към централния понтон.

Никулден Видин
       

На брега на реката бе отслужен молебен и потопена иконата на светеца във водите на Дунав, от катер на Гранична полиция. Негово Високопреосвещенство отправи своя поздрав към моряците, рибарите, банкерите, чийто покровител е Св. Николай Чудотворец, с пожеланието да извършват благополучно своята работа, с честност и усърдие.

Никулден е! Традицията повелява... (ВИДЕО)

Той благодари за съдействието при организирането на днешния празник на Община Видин, на Областната администрация, на Пристанище-Видин, на всички организации и граждани, помогнали в това дело.       
За присъстващите бе осветен празничен курбан, който бе раздаден след тържеството.

Никулден Видин
       

В Община Видин празнуват над 1060 души, които носят името Николай. Най-възрастният от тях е роден в село Жеглица през 1934 г., а най-младият е от град Дунавци и е само на няколко месеца.
Община Видин