РЗОК Враца глоби две болници за неправилно изразходвани средства
РЗОК Враца глоби две болници за неправилно изразходвани средства / netinfo

Глоби за над 15 600 лв. наложи РЗОК-Враца на болници от областта. Санкциите са в следствие на проверки през март и април в две общински многопрофилни болници за активно лечение. Обект на контрол са били изразходваните средства по 11 клинични пътеки с най-голям брой отчетни случаи.

Установени са нередности, свързани с неизпълнение на задължителния обем от дейности, заложен в самата клинична пътека, неспазване на индикациите за хоспитализация и неизпълнение на критериите при дехоспитализация на пациенти. Констатирани са и неоснователно получени суми по някои клинични пътеки.

При финансовите проверки са установени нарушения, свързани с воденето на медицинската документация. Финансовите инспектори са съставили протоколи за възстановяване на неправомерно получени суми в размер на 6716 лв.

През месец май РЗОК-Враца ще извърши проверки на още три лечебни заведения за болнична помощ в общините Враца и Мездра. През 2008 г. болниците разполагат с прогнозни бюджети, съобразени с договорените дейности по клинични пътеки и движението на здравноосигурените лица, ползващи болнична медицинска помощ в лечебни заведения, осъществяващи дейност в област Враца и такива, разположени извън областта.

Изпълнението на бюджета се следи от РЗОК ежемесечно, а при необходимост може да бъде коригиран на тримесечие.