Златко Живков
Златко Живков / Община Монтана
77 на сто от всички деца, започнали училище, са подпомогнати
Кметове и министри са обсъждали днес преминаването на социалната услуга „Личен асистент” в делегирана държавна дейност, съобщи кметът на Монтана Златко Живков - член на Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България. В момента Живков участва в различните обсъждания на Годишната среща на местните власти, която вече по традиция се провежда в курортния комплекс „Албена”. Досега проектите „Подкрепа за достоен живот”, чрез които се осигурява услугата "личен асистент" се финансират по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. "Преминаването на тази социална услуга в делегирана държавна дейност ще спре този ужас на моменти от неясноти, кой, какво финансира, недофинансира, налага финансови корекции -  заяви Живков. Защото в крайна сметка досега общините понасят всички последствия от лошото взаимодействие между различните институции по този проект." Обсъжданията по тази тема са протекли в панел „Образователната и социалната системи - интеграция на общински терен”. В него са участвали министрите на образованието и на труда и социалната политика Красимир Вълчев и Бисер Петков.

В частта за осигуряване на подкрепа за децата и семействата е изнесена информацията, че от 60 хиляди първокласници общо в страната, 46 хиляди са получили еднократно подпомагане от 250 лева, уточни Живков.

Друг изключително важен въпрос за кметовете в България е подобряването на общинската пътна мрежа. И ако се твърди, че от републиканските пътища, които са около20 хиляди километра, 70 на сто са в добро състояние, то при общинските, 60% са в лошо. В дискусиите министърът на регионалното развитие Петя Аврамова е поела ангажимент за увеличаване на парите за общински пътища още през следващата година.