/ Петя Димитрова
100 литра дъжд на квадратен метър са се излели само за половин час на 21 юни, късно следобед над село Ерден, община Бойчиновци. Частично са били залети улици, дворове и къщи.

Захлаждането през уикенда идва с дъжд, гръмотевици и градушки

Пострадали хора няма, щетите се уточняват.
Багери и камиони продължават да разчистват района от кал и дървета, съобщиха от полицията в Монтана. Сприята ударила и съседните села, но тъй като село Ерден е в ниското, всички потоци се стекли към него.

Отводнителните шахти не успели да поемат придошлата вода. Преди три дни са почистени каналите в района, заяви кметицата на Ерден Елена Пенкова. Това е вторият силен дъжд в селото, земята е преовлажнена и не попива водата, разказва Пенкова. Според нея всеки нов дъжд ще бъде бедствие.

И днес отводняват къщите.
Петя Димитрова


Днес с техника на „Гражданска защита” се разчистват нанесените от пороя наноси и боклуци. На осем къщи се отводняват  мазетата,  уточни кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. Изпратени са социални служители за оглед и опис на щетите. Ще се търси възможност да се помогне на хората.

Местните жители разказват с болка за бедствието.
Петя Димитрова


Началникът на Противопожарната служба в Монтана комисар Венцислав Райков е призовал кметовете на общини, управителите на ВиК, Пътно управление и ЧЕЗ Разпределение, да подават бързо информация до оперативния център в Монтана при възникване на бедствени ситуации с непосредствена заплаха за населението, инфраструктурата и околната среда.

Телефоните на центъра са 096/396-464 и 096/301-606.