Приеха проект за мониторинг за Регионалното депо за твърди битови
Приеха проект за мониторинг за Регионалното депо за твърди битови / Областна администрация Видин

Областният експертен съвет по устройство на територията във Видин разгледа и прие „Проект за мониторинг на Зона за застрояване - 1 съгласно „Геотехническа експертиза и геотехническо райониране" /към основен обект „Регионално депо за битови отпадъци в регион Видин, на площадка находяща се в землището на с. Жеглица, в ПИ 110011/. Решението за това бе взето на заседание на Съвета, ръководено от областния управител на Видин инж. Кръстьо Спасов.

Проектът за мониторинг на зоната за застрояване съдържа следните части: инженерно геоложка, геотехника и мониторинг. Като се позова на резултатите от направените проучвания, авторът на проекта проф. Божидар Божинов изрази становище, че теренът на сметището не представлява активно свлачище и че има необходимия коефициент на устойчивост, за да продължи строителството на новото депо.

Така отпада необходимостта от изпълнение на геозащитните мерки, съгласно предварително разрешение, издадено от Министерство на регионалното развитие.
На заседанието бяха отправени препоръки към община Видин да изпълни проекта за мониторинг и да извърши необходимите наблюдения и обработка на резултатите от изпълнението му.

На община Видин бе възложено да изготви ново геотехническо райониране, отразяващо направените изводи, и да го представи в Министерството на регионалното развитие за получаване на ново предварително разрешение за строителство в териториален обхват, заемащ част от поземлен имот 110011 - Зона 3 от геотехническото райониране за рекултивация на съществуващото сметище. Прието бе и предложението на „Басейнова дирекция" изпълнението на проекта да бъде съобразено с чл.58 от Закона за водите.

Новото сметище ще бъде с капацитет 516 000 тона, компостираща инсталация и съоръжение за рециклиране на строителни отпадъци, които ще обслужват цялото население на област Видин. Площадката на депото се намира на около 13 км от Видин в местността „Рамова ливада", обхваща около 22 хектара и е с 20 години ефективен експлоатационен капацитет.

Изграждането и модернизацията на регионалното депо ще доведе до цялостно развитие на системата за управление на отпадъците в областта, като ще се намали количеството на депонираните отпадъци и ще се увеличи делът на рециклираните. Поетапно ще бъдат заличени старите общински депа.