Ботеви дни 2019
Ботеви дни 2019
Националните честванията "Ботеви дни - 2020" във Враца, посветени на 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, тази година няма да се състоят, заради въведените противоепидемични мерки, съобщиха от Общината.

За пръв път от 73 години: Отменят Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица“

Решението е взето от Общинския оперативен щаб и е съгласувано с членовете на Ботевския организационен комитет. Причината за отменянето на честванията, които се провеждат от десетилетия под патронажа на президента на България, е че подготвената културна програма, включваща тематични събития и вечерни концерти, ще събере на едно място много хора.

По същата причина няма да се състои и традиционното шествие по повод 24 май. Кметът на Враца Калин Каменов, който е председател както на Общинския оперативен щаб, така и на Ботевския организационен комитет, е заявил, цитиран в съобщението, че към момента противоепидемичните мерки в града се спазват от голяма част от гражданите.

Организирането на подобни събития, в които участват хиляди хора, ще създаде предпоставка за повишено епидемиологично разпространение на коронавируса, е допълнил той. Калин Каменов е казал още на заседанието на общинския щаб, че през 2019 година по време "Ботеви дни" повече от 10 000 врачани и гости на града са посетили само вечерните концерти в центъра на Враца - нещо, което е невъзможно да се случи сега.

Националните паркове отварят за посещение при спазване на строги мерки

По думите му, предадени в съобщението, това би било крайно безотговорно спрямо живота и здравето на всеки врачанин. Общината ще създаде организация за всеки, който желае да се преклони пред подвига на Христо Ботев и неговите четници и да поднесе венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Войводата в центъра на Враца или на връх Околчица във Врачанския балкан. Ще бъдат спазени изискванията на противоепидемичните мерки и няма да се допуска струпването на много хора на паметните места.

"Ботеви дни" във Враца по традиция ежегодно се провеждат в рамките на дните 27 май - 2 юни. Тази година отново бе решено официалното откриване да се състои вечерта на 24 май.

Заради въведеното извънредно положение и противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса преди повече от месец бе отменен Националният туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй - Околчица".

Нов случай на Covid-19 в област Враца

Походът е най-масовата проява в рамките на националните чествания на подвига на Ботевата чета.
БТА