/ iStock/Getty Images
Нови правила за посещения в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ издадоха дирекциите на защитените територии, съобщиха от МОСВ.

Разрешава се достъпът до Студентския парк и стъпалата към паметника "Създатели на българската държава"

Указанията са подготвени във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването от 1 май за организация на  посещенията в националните паркове и противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Според новите правила, посетителите в парковете трябва да спазват социална дистанция от минимум 2,5 метра. Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място.

Допускат посещенията на самостоятелни плувни комплекси, но при строги мерки

При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове. За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти. Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

Отварят заведения с градини и тераси, махат КПП-та след Гергьовден (ВИДЕО)

На всички входно-изходни пунктове на защитените територии и в посетителските центрове са поставени на видни места указания,
те са публикувани и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Следенето за спазването на мерките се осъществява от служителите на паркова охрана и контрол към съответните паркови участъци