Правителството готово с проектозакон за отмяна на извънредното положение
Правителството и Националният оперативен щаб взеха решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. 

"Трябва да свикнем да живеем с вируса. Той няма да мине поне година - две", заяви министър-председателят. 

Заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени.Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

От понеделник ще се разреши и практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, а авто и авио инструкторите ще могат да провеждат теоретичните курсове при спазване на правилата. 

По настояване на проф. Мутафчийски и плувните басейни ще бъдат отворени, защото за поддръжката им се използва дезинфектант. За СПА хотелите все още няма решение. 

Борисов: От две седмици щабът ме моли да спрете да се гаврите с тях (ВИДЕО)

Заведенията на открито ще трябва да спазват определени условия. "Там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", каза премиерът.

"Сигурността на клиентите, трябва да бъде гарантирана, масите да се разредят и да се работи на полурежим. Няма ясна информация, кога ще премине коронавируса и ще се учим да живеем и работим", подчерта ген.-майор Мутафчийски.

КПП-та на входовете на градовете ще бъдат премахнати след Гергьовден. „Имаме абсолютно единомислие с щаба за КПП-та. Те изиграха много важна роля.“, посочи Борисов. Той обясни, че КПП-та няма да бъдат премахнати преди празника заради опасения, че хиляди хора ще тръгнат на път, а следобеда на Гергьовден. Според него, ако продължим да спазваме тази карантина без КПП-ата ще бъде спестена работата на над 200 полицая и те ще могат да бъдат пренасочени по кварталите да си вършат работата.

Разходките в природен парк „Витоша“ разрешени от днес (ВИДЕО)

"Утре ще имаме готов закон за отмяна на извънредното положение", съобщи още Борисов. Според него думите "извънредно положение" създават стрес. "В момента колегите и юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона, нека да го наречем санитарно извънредно положение.", разясни премиерът.

"Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре", обясни още Бойко Борисов. Той обясни още, че във вторник ще се проведе коалиционен съвет, на който ще се осъдят финансови и икономически мерки. 

Засега детските градини и ясли остават затворени. "Не можахме да постигнем съгласие за детските градини и яслите", съобщи още премиерът.

Почина лекарка, изписана от болница с две отрицателни проби за Covid-19 (ВИДЕО)


"Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да ги пуснем. Колегата счита, че не можем да ги пуснем. Защо? Защото децата, няма проблеми с тях, но първо ще поставим на риск учителите и лелките, които работят там. 1 дете да има на 20, след няколко дена всичките ще носят вируса. Няма проблем за тях, но те ще се приберем вкъщи.Тогава вече ще имаме епидемия, според генерала, аз му вярвам и затова не се съгласих за детските градини и яслите с мнението на всички останали. Много са финансовите аргументи за работата на яслите и детските градини.Тогава много майки и родители могат да отидат на работа. Две седмици задържане на този процес е към 50 млн. лв. Трябва да решим какво да изплащаме. Това са вашите, нашите пари, но още от първия ден сме казали, че здравето и да запазим капацитета на болниците да го укрепим максимално, е водещата цел, затова оставихме да видим как ще вървят тези мерки", обясни Бойко Борисов. 

"Моето мнение е, че няма достатъчно данни в света как пускането на детски градини и ясли ще се отрази. Трябва да се отнесем предпазливо. Да видим, да анализираме ситуацията в страните, в които се прилага", посочи професор Мутафчийски. 

Министър-председателят обяви и че утре с ЕК и много негови колеги ще инициират един фонд, чиято цел е да събере милиарди. "Ако се открие ваксина, ние ще участваме със 100 хил. евро. От Комисията искаха да им направя видеобръщение, сега го направих. Масово и глобално ваксиниране, ако дай Боже един ден намерят ваксина", каза още премиерът.