/ ThinkStock/Getty Images
Допускат се посещения и разходки в Студентския парк в Шумен и използването на стъпалата към паметника "Създатели на българската държава". Това реши на днешното си заседание Общинският кризисен щаб, във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 май 2020 година, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

МБАЛ-Шумен търси медици

Разрешава се индивидуалният спорт на открито, в това число тенис, колоездене, лека атлетика и др., при спазване на физическа дистанция от най-малко 2,5 метра между спортуващите, както и на всички противоепидемични мерки.

Разрешава се и движението на автомобили по панорамния път към Шуменското плато. Въвежда се обаче временен режим на пълно затваряне за движение на пътни превозни средства в участъка от паркинга на паметника "Създатели на българската държава" до паркинга на ресторант "Стъклото". Остават в сила и забраните за посещения на детски, спортни площадки и съоръжения. Остават и препоръките да се избягва докосването на повърхности, сядането на пейки и тревни площи, включително и в заслоните на територията на ПП "Шуменско плато".

Започна тестване за коронавирус на 600 работещи на първа линия в Шумен​​​​​​​

Ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, които разполагат с градини и тераси, могат да работят при разположение на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на една маса или на едно семейство; обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; повърхностите на масите и столовете да се почистват и дезинфекцират след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за използване от посетителите на заведението.

Допуска се провеждането на обучения на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Разрешава се и дейността на самостоятелни плувни комплекси и басейни, при спазване на въведените мерки. Не е разрешено функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, допълват от общинския пресцентър.