/ iStock/Getty Images
Изготвен е график за цялата седмица
Започна тестването за COVID-19 на най-рисковите групи, работещи на първа линия в Шумен. Общо 600 души ще бъдат изследвани с тестовете, осигурени от фирма, в рамките на кампанията "Помогни сега", съобщиха от Общината.

Ген. Мутафчийски: Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви ще са последиците

Първите проби са на служители в Дома за стари хора и в ОД на МВР в Шумен, като материалите се вземат и изработват от лаборанти на ДКЦ-1. Изготвен е график за цялата седмица.

През следващите дни в него ще бъдат включени и служители от Дома за мъже с умствена изостаналост в село Лозево и работещи в практиките за първична извънболнична медицинска помощ.

Предстои изследване и на персонала от социалния патронаж, обществената трапезария, детската кухня, бюрото по труда, фармацевти и други. Част от тестовете са предоставени на МБАЛ-Шумен, КОЦ, ДКЦ-1 и други здравни и социални заведения.

От днес пада забраната за разходки в парковете, но при строги правила

Целта на изследването е да се изолират заразени с COVID-19, при които заболяването протича безсимптомно, за да се предотврати разпространението на заразата сред по-широки маси от хора и особено в затворени социални заведения, каквито са домът за стари хора и домът в Лозево.

Всички, които се подлагат на бързите тестове, подписват документ, с който ще дадат своето съгласие, че личните им данни могат да се използват от здравните власти в случай на положителна проба за коронавируса.