Отбелязват Световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП
Отбелязват Световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП / Дарик Враца

Мероприятия за отбелязване на Световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП - 18 ноември, ще се проведат днес във видинските училища. Организатор е Регионалният инспекторат по образованието.

Предвиждат се беседи, в които учениците ще споделят случаи на ПТП, на които са били свидетели или участници в тях, посещения на места в близост до училището, където са станали ПТП с техни съученици, да положат там цветя и да запалят свещички в тяхна памет; викторини или други изяви с тематика, подчинена на безопасността на движението по пътищата и на последствията от ПТП, в извънреден час (преди или след редовните учебни часове) учениците ще бъдат запознати с кратък материал за смисъла и значението на това възпоменание.

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия областният управител на Видин призовава всички жители на област Видин да почетат паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на страната.

Призивът към водачите на превозни средства е да избират разумната скорост на движение, да използват предпазните колани и каски, да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества.

„Повечето от инцидентите по пътищата са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до безсмислени нещастия по пътищата", се казва още в обръщението на областния управител към гражданите.