/ Община Монтана
Чуждестранни оркестри от Полша, Черна гора и Румъния пристигнаха за участие в ХVІ национални празници на духовите оркестри „Дико Илиев" в Монтана. 

На откритата сцена на централния площад „Жеравица” ще застанат  оркестър „Яковений” от Ворона – окръг Ботошани, Румъния, духовият оркестър на град  Могилно – Полша и градската музика на Будва – Черна гора. Диригентите и ръководителите на групите бяха приети от кмета на Монтана Златко Живков.
 
Оркестър „Яковений”- Румъния, е съставен от 10 млади музиканти. Те изпълняват стари народни  мелодии от региона си. „Яковений” е част от представителния фолклорен ансамбъл на 7-хилядният общинския център  Ворона. В града ежегодно се провежда музикален фестивал, в които участват състави от Украйна и Молдова.  
 
Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша е създаден през 1970 г. Събира музиканти от различни поколения. В него свирят представители на цели фамилии, обединени от своята страст към духовата музика. Това е и начин да се предава традицията от поколение на поколение.
 
Градската музика на Будва е продължител на вековна традиция. Създаден е през 1906 година. Програмата, която ще представи на фестивала в Монтана, е пъстра в стилово отношение.

Наред с класика в жанра като „Маршът на славянката” от Василий Агапкин и „Валс номер 2” от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят и оркестрови варианти на „Wind of change” на Scorpions, „Colonel bogey” на Малком Арнолд, Микс „ABBA Gold”.