/ Община Монтана
Кметът на Монтана Златко Живков ще постави три основни проблема на общините от пограничните райони пред конференция за последиците на многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020.

Форумът се провежда в зала 3 на НДК и е част от българското европредседателство. В проявата участват членовете на Бюрото на КР и на комисия COTER, както и български политици и кметове.

Живков ще постави въпросите за намаляването на европейските средства по ИНТЕРРЕГ програмите и дяла, който заемат в общия бюджет на ЕС.  

ИНТЕРЕГ програмите са първите, стартирали през настоящия програмен период. Интересът към тях в Северозападна България е много голям, уточнява Живков, както в пограничните райони със Сърбия, така и в пограничните райони с Румъния.

Чрез проектите за трансгранично сътрудничество  са направени вече важни стъпки в приобщаването на страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. В същото време европейската подкрепа по проектите е намалена до 70 на сто от стойността им. 

Това натоварва общините с повече съфинансиране. В момента то е  2 на сто от бюджета на даден проект и е поето от националния бюджет. Въпреки това много сръбски, румънски, македонски общини са принудени да прекратят участието си в програмата, защото не могат да си го позволят финансово.

Вътрешното разпределение на средствата по основните инструменти на европейското териториално сътрудничество също е редуцирано. Към него се насочват едва 52% от общия ресурс като за сравнение – в настоящия програмен период този дял е над 70%.

Според българските местни власти, трябва да бъде преразгледана и формулата за разпределението на ресурса, която сега е обвързана с броя жителите на слабо населените погранични територии.  

Кметът Живков ще настоява за друга формула, която да включва допълнителни критерии, например социално-икономически към броят на населението. Така ще бъдат отчетени спецификите на граничните региони.