Работната среща с кмета Златко Живков.
Работната среща с кмета Златко Живков. / Община Монтана
Първата част апаратура за болницата в Монтана, в рамките на  проекта за превенция на демографския срив в транс-граничния регион със сръбската община Пирот вече е доставена. Това съобщи днес кметът на града Златко Живков. Двете общини изпълняват общ европейски проект на стойност  450 500 евро, които ще бъдат инвестирани за подобряване на условията и качеството на здравеопазването, както и  за обучения  по семейно планиране, детско и майчино здравеопазване, изграждане на родителски умения и здравословен начин на живот.

Първата част от доставката за болницата в Монтана е  апарат за изкуствена вентилация-респиратор, имунологичен анализатор и 8 инфузионни помпи. До края на седмицата ще пристигне останалата част от апаратурата – инкубатор за интензивни грижи,  пациентски монитор и ехокардиограф. Общата стойност на оборудването е 140 853 евро.

Също през тази година, с решения на Общинския съвет в Монтана, са осигурени средства в два транша за закупуването на апаратура за Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев”, припомни кметът Живков. С тях са закупени съвременен мобилен рентгенов апарат и операционна маса за отделението по ортопедия и травматология.

„Това създава идеални условия за работа, щадяща за пациента и по-прецизна за лекаря“ - заяви д-р Тодор Тодоров, който е изпълнителен директор на болницата. Той благодари на кмета Живков за направеното в сферата на здравеопазването през последните години.