Църквата в Царевец
Църквата в Царевец / Община Мездра
На 30-ти септември Община Мездра ще осигури свободен достъп на посетители в два от най-известните културни обекта в региона - Археологически комплекс „Калето“ и средновековната църква „Св.Никола“ в с.Царевец. По този начин Общината ще се включи в тазгодишните мероприятия, част от Европейските дни на наследството /ЕДН/- съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз.
 Археологически комплекс „Калето” е олицетворение на 70- вековен кръстопът на цивилизациите, който разказва за човешката история от медно-каменната, римската и тракийската епоха до Средновековието. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта и е обявен за археологически паметник на културата.

Калето Мездра
Община Мездра

Средновековната църква „Св. Никола“ се намира  в двора на новата действаща черква “Св. Димитър“ в центъра на Царевец, заобиколена е от стари надгробни паметници от Възраждането. Тя е единствената запазена в България с изцяло зидан иконостас и стенописи върху него.
Легендата разказва, че преди много години, когато турците унищожавали православните храмове, тази църква била пощадена, но за да докажат на българите, че не уважават  християнските светии, с мечове изболи очите им по стенописните изображения. По-късно боголюбиви селяни ги напълнили с восък. И така, макар и осквернена, църквата „Св.Никола“ продължавала през вековете да бъде крепост на българския християнски дух и народност.
 
Иконостасът
Община Мездра