/ ThinkStock/Getty Images
Област Монтана е почти готова за пътното поддържане през зимата. Това сочи доклада на щаба за защита при бедствия, ръководен от областният управител Росен Белчев. Най-важното е, уточни той, че службата „Пожарна безопасност и защита на населението” е готова на 100 процента да съдейства на общините.

Над 2500 деца и родители са ползвали Центъра за обществена подкрепа в Монтана

Кметовете на Берковица, Чипровци, Якимово и Брусарци вече са сключили договори с фирми за почистването на снега. В процедура на договаряне са общините Вършец, Дамяново, Медковец, Бойчиновци и Монтана. Единствената община, от която областния щаб няма никаква информация е Лом, съобщи Белчев.

От администрацията в Лом уточниха, че почистването на градските улици и три от междуселищните пътища се извършва от общинското предприятие „Чистота” и за това не е обявявана обществена поръчка за изпълнител на дейността.

По данните на метеорологичната станция в Монтана предстои мека зима, без много валежи. И през тази година републиканската пътна мрежа в област Монтана ще се подържа от фирма „ПМВ -2018”. Договорът й изтича на 28 ноември, но най-вероятно ще бъда продължен с анекс и за предстоящия сезон.

Дружеството разполага с 108 машини, от които 55 вече са в готовност за зимно поддържане. Останалата техника работи в момента на различни
пътни обекти, но при необходимост до 24 часа ще бъде оборудвана за снегопочистване, са декларирали от фирмата-изпълнител.

Френският посланик в Монтана: „Участвайте в конкурса ни „Екообщина”

С близо 10 хиляди тона пясък и 25 тона калциев хлорид на склад  разполагат в Областното пътно управлени. Количествата на тези инертни материали са достатъчни за поддръжка на пътищата в областта. Предстои да бъдат осигурени около 1000 тона сол.

10 общини са сключили протоколи с агенция „Пътна инфраструктура” за съвместно финансиране на зимното поддържане на републиканските пътища, които преминават през градовете. Единствената община, която е отказала да подпише такъв протокол е Лом.

Другият основен проблем е координацията между пътните управления във Видин, Враца и Монтана, пътната полиция и подразделенията на ДАИ за общи действия през зимата, когато се налага спиране преминаването на тирове по международния път Е79.

За това до края на ноември ще има среща, на която контролните органи и държавните дружества на територията на Северозапада да се уточнят, коментира още областният управител на Монтана.