/ Община Монтана
Почти 90 на сто от 210-те деца, жертви на трафик и насилие, сега са в семействата си
Със специалната награда „Спасител на детството” на Националната асоциация по приемна грижа, много подаръци и сърдечни пожелания служителите на Комплекса за социални услуги в Монтана отпразнуваха 10-годишнината от създаването му.
 

Две от общо 21 социални услуги, които предоставя община Монтана се намират в този комплекс – това са Центърът за обществена подкрепа и Кризисният център за деца, жертви на трафик и насилие.
 

Честването
Община Монтана


„Комплексът за социални услуги е един от успешно реализираните ни проекти, започнал като инициатива на обществена организация и преминал в държавно делегирана дейност - заяви кметът на Монтана Златко Живков в обръщението си към служители и гости. Добрата новина е, че в бюджета за 2019 година ще има повече средства за социални дейности. Увеличението в издръжката им е с 13 на сто.“
 
„Ако конкуренцията ражда качеството, то партньорството създава резултатите. И специалната награда „Спасител на детството”, с която бяхме удостоени, е доказателство за това“ - каза директорът на комплекса Тони Тодоров.
 
Френският посланик в Монтана: „Участвайте в конкурса ни „Екообщина”

От 2008 година досега в Центъра за обществена подкрепа са обхванати 2527 деца и родители. Работено е по 1321 случая, свързани с изоставяне, насилие, отпадане от училище, придобиване на родителски умения. Проведени са обучения на над 500 кандидат осиновители и кандидат приемни родители.
 
В Кризисния център на комплекса за 10 години временно са настанени 210 момичета и момчета, жертви на трафик, насилие, сексуална експлоатация и принуждавани да просят. 185 вече живеят в семейна среда.