Намалява водата в Среченска бара, надяваме се на дъждовна пролет
Намалява водата в Среченска бара, надяваме се на дъждовна пролет / Дарик Враца

Недостатъчно количество вода за това време на годината има в момента в хидровъзел „Среченска бара“,  съобщи директорът на ВиК Враца Ангел Престойски. В момента  язовирът е пълен почти на половина - 7 млн. 900 хил.куб. м вода. „Надяваме се на дъждовна пролет или поне на още един сняг. Във водосборния район има 2 см сняг, така,  че има място за тревога, но населението не бива да се притеснява. Засега режим на водоснабдяването не се предвижда“.  Ако се наложи ограничение на водоподаването, то ще е през нощта, не бива да се пада под ниво от 3 хил. кеб.м. вода, за да сигурно, че тя отговаря на зададените качества по закон.

Освен с по-малките количества вода  ВиК Враца ще трябва да се справи за известно време и с отпадането на азбесто-циментовия водопровод, който трябва да бъде разрушен. На негово място, като част от Водния цикъл на града, ще бъде изграден друг довеждащ водопровод, а съществуващият стоманен ще остане като резервен след като бъде ремонтиран.

 

„Ако новоизграждащите се участъци от водопровода в града бъдат завършени на време и вкарани в експлоатация, заради намалените загуби на вода ще се справим с единия водопровод от язовира. Проблем ще има за жителите на Мездра и за два от кварталите на Враца, които се захранват с вода от този азбестов водопровод, който ще бъде разрушен. Става въпрос за кварталите около Червения площад“, обясни Престойски, но добави, че по проблема вече се вземат мерки.