/ Дарик Враца
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети АЕЦ Козлодуй, за да провери как върви плановия ремонт на 5-ти енергоблок. По думите й, удължаването на живота на двата блока на централата е основна цел на правителството.

Малките производители на електроенергия от ВЕИ не получават двойно финансиране, казаха техни представители

„Всички дейности, свързани с удължаването на живота на двата блока са извършени в срок. Знаете, че получихме лицензия за удължаване на живота на единия, сега продължаваме дейностите за другия.

Загубите в енергетиката надхвърлят 5 млрд. лв., според енергетици

На практика удължаването на живота на двата блока с още до 60 години е един много сериозен въпрос за българската енергетика. Това ще даде сигурност и гаранция по отношение на  доставките в сраната и на това, българските граждани и българският бизнес да могат да се ползват от тази чиста енергия на достъпни цени“, коментира министърът.
 
По думите й, за това има достатъчно средства. Към настоящия момент печалбата на АЕЦ Козлодуй е 167 млн. лв., има над 360 млн. лв. наличност по банкови сметки.
 
Теменужка Петкова коментира и протестите на малките производители на ел.енергия от възобновяеми енергоизточници. „Изненадана съм, че тези производителите протестират точно сега, защото тази тема е ясна още от 2015 година“.

Работодателите и НЕК в схватка: Докъде ще стигне недоволството?

Тогава одит на Европейската комисия е установил двойно финансиране за тези производители - един път чрез 70 % безвъзмездна финансова помощ от Фонд „Земеделие“ за изграждане на инсталациите и втори път - чрез преференциални цени, на които се е изкупувала просветената енергия. Направена е промяна в Закона за енергетиката, подкрепена от ЕК. След обжалване от група депутати Конституционният съд се е произнесъл, че промяната е законна.
 
„Така, че аз не виждам логика да се протестира 4 години след промяната. Няма как да бъде толерирано двойно финансиране. Имах среща с малките производители от ВЕИ. Поех ангажимент, може би в рамките на тази седмица да направим среща с представители на Държавен фонд Земеделие, на Комисията за енергийно и водно регулиране, Парламента и Министерството, за да обсъдим техните претенции, но това е правено многократно.

Министър Петкова уточни, че двойното финансиране е получавано около 2 години.