Малките производители на електроенергия от ВЕИ не получават двойно финансиране, казаха техни представители

/ iStock/Getty Images
Малките производители на електроенергия от ВЕИ не получават двойно финансиране, каза председателят на Съвета на европейските на производителите на зелена енергия Павлина Трифонова на брифинг в Националния пресклуб на БТА.

Загубите в енергетиката надхвърлят 5 млрд. лв., според енергетици

По думите й поправката в Закона за енергетика от 2015 г., по-конкретно приетият параграф 18, не трябва да се прилага към проекти по Програма за развитие на селските райони с подпомагане "де минимис", за които тя действа вече четвърта година.

Оглавяващият щаба на протестиращите Тихомир Тошев и собственик на малка ВЕИ централа обясни, че програмата "де минимис" не се натрупва с изкупната цена на тока. Той уточни, че целта на субсидията е за разкриване на нови работни места в слабо развитите райони, а не подпомагане на ВЕИ сектора. Той добави, че параграф 18 се прилага избирателно и двойно финансирана получават големите ВЕИ производители.

Работодателите и НЕК в схватка: Докъде ще стигне недоволството?

Енергийният експерт и бивш член на КЕВР Eленко Божков заяви, че неправилното прилагане на параграф 18 се отразява в цената на тока. Според него, ако законът се спазва правилно, това ще намали стойността на електроенергията за бита и производството.

Павлина Трифонова и Тихомир Тошев обвиниха КЕВР и Министерството на енергетиката, че повече от четири години не спазват закона и поради тази причина 273 фирми от бранша са обречени на фалит, а вече 1000 работни места са загубени. Затова те заплашиха, че след изборите ще унищожат публично фотоволтаична централа в Централна България и планират да затварят основните пътища в страната и граници.
БТА